Daňové přiznání 2019: Co byste měli vědět ještě před vyplněním?

Vytvořeno: 13. 03. 2019

Zaměstnanci, Daně a poplatky

Daňové přiznání 2019: Co byste měli vědět ještě před vyplněním?

Ještě jste se nepustili do vyplnění daňového přiznání? Tak si předtím přečtěte náš článek, kde jsme pro vás přichystali důležité informace, které byste měli předtím vědět.

Stačí podat až v dubnu

Běžná lhůta pro podání daňového přiznání končí 31. březnem. Letos však poslední den třetího měsíce připadá na neděli, a proto je datum posunuto na 1. dubna 2019.

Toto datum však platí, jen pokud si daňové přiznání vyplňujete sami. Jestli jej za vás zpracuje daňový poradce, zákon vám lhůtu prodlouží až do 1. července 2019. V této situaci ale musíte daňovému poradci udělit plnou moc a poté ji i s jeho podpisem odevzdat na finančním úřadu nejpozději do 1. dubna 2019.

Když daňové přiznání zpracuje účetní

Pozornost byste měli věnovat také faktu, zda za vás přiznání vyplňuje daňový poradce, nebo účetní. Je v tom totiž zásadní rozdíl. Účetní vám může vést daňovou evidenci nebo účetnictví, ale není oficiálně oprávněna ke zpracování daňového přiznání.

Pokud ji však tímto úkolem pověříte, mějte na paměti, že se na ni nevztahuje prodloužená lhůta a zároveň veškeré chyby a pokuty jdou na vaše bedra. V případě, že má vaše daňové přiznání na starost poradce, veškeré sankce se hradí z jeho povinného pojištění.

Kam přiznání odevzdat a jakým způsobem?

Daňové přiznání můžete podat několika způsoby:

  • Osobně na finančním úřadu, nebo na výjezdním místě finančního úřadu,
  • poštou,
  • elektronicky přes speciální aplikaci.

Daňové přiznání lze podat na jakémkoliv územním pracovišti finančního úřadu. To, které si vyberete, není důležité, finanční úřad si jej pak sám pošle na pracoviště, kam územně patříte. Pokud budete přiznání posílat poštou, musí být doručeno na pracoviště, pod které územně spadáte. V tomto případě rozhoduje vaše trvalé bydliště.

Dejte si však pozor ve chvíli, kdy máte ze zákona přístup k datové schránce, nebo vám zákon uložil povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. V tomto případě je vaší povinností podat daňové přiznání elektronicky buď přes aplikaci, nebo přes datovou schránku.

Když nestihnete daňové přiznání podat v termínu

Pokud nestihnete podat daňové přiznání včas, nemusíte se hned bát vysokých pokut. Finanční úřad vám dává možnost přinést jej až do 6. dubna 2019, aniž by vám hrozila nějaká sankce. V případě, že se o vaše přiznání stará daňový poradce, máte šanci jej bez pokuty přinést do 6. července 2019. V těchto termínech ale musí přiznání fyzicky, nebo elektronicky ležet na finančním úřadu.

Jestli ale nestihnete podat daňové přiznání ani v tomto datu, už nebude mít finanční úřad slitování. Od dalšího dne vám začne naskakovat pokuta ve výši 0,05 % z vyměřené daně za každý den. Pokud jste v minulém roce vykázali ztrátu, bude pokuta 0,01 % z daňové ztráty za každý den. Naštěstí zde existuje určitý strop a maximálně zaplatíte 5 % z vyměřené daně (nejvýše však 300 000 Kč). Jestli však pokuta nebude větší než 200 Kč, nemusíte ji vůbec platit.

Do kdy je třeba zaplatit daň?

Daň musíte zaplatit do 1. dubna 2019, pokud si přiznání vyplňujete sami, nebo do 1. července 2019, pokud vám jej zpracovává poradce. V těchto termínech ale musí být částka na účtu finančního úřadu. Zaplatit ji lze převodem, v hotovosti na jakémkoliv pracovišti finančního úřadu, nebo poštovní poukázkou typu A.  


Zdroj: www.pracevevinarstvi.cz


Počet zhlédnutí: 2666

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.