Patrik Eliáš - "Sommeliérský kurz mi otevřel dvířka poznání"

Vytvořeno: 21. 08. 2018

Rozhovory

Patrik Eliáš - "Sommeliérský kurz mi otevřel dvířka poznání"

Nacházíme se ve Valticích. Ráji jižní Moravy. Cyklista vidí otevřené dveře budovy, neváhá a strčí do ní hlavu. Žíznivým okem přejede po celé učebně, načež zjišťuje, že tudy vinný mok nepoteče. Zrovna přednáší prezident valtické Vinařské akademie Jiří Kopeček o chemickém složení vína a jeho vlivu na zdraví člověka. Než stačí jakkoliv reagovat, cyklista je pryč. „Víte, jak jim tady říkáme? Mufloni! Ti také všude strčí první hlavu“ a ve stejný moment zalije celou učebnu svým typickým širokým úsměvem. 



Jmenuji se Patrik, je mi 24 let, a právě jsem absolvoval sommelierský kurz Vinařské akademie ve Valticích. Co si pod pojmem Vinařská akademie ale vlastně představit?

Je to instituce, která vyučuje o problematice vína od jeho úplných historických začátků až po nejmodernější vinařské trendy posledních let.

Zkušení lektoři z různých vinařských oborů otevírají účastníkům jednotlivých kurzů pomyslná dvířka do mnoha oblastí. I díky rozmanitosti kurzů má každý možnost vybrat si to, na co má právě chuť.

Pro mě to byl dvoutýdenní kurz Sommelier, který byl koncipován od úplných světových vinařských začátků přes samotnou výrobu vína až po správný servis a konzumaci vína. Celkem 61 hodin tvrdého vinného výcviku zakončených zkouškami si na všech účastnících kurzu včetně mě vybralo svoji daň. A to nejen alkoholickou. Na některých bylo možné pozorovat symptomy odborného vyjadřování, na jiných zase náznaky správného degustování vína.  



Všechny uvedené „vady“ jsem pozoroval také na sobě. Dědečkovi pomáhám provozovat malé rodinné vinařství. Vínu jsem se učil vždy za pochodu a chyběly mi souvislosti. A to hodně. Věděl jsem, jak víno vyrobit, jak ho převálet v ústech, aby mi ukázalo krásy na první pohled utajené či jak ho správně nalévat. Problémem bylo, že jsem všechny tyto části vnímal odděleně. Věděl jsem sice jak, ale netušil proč. Potenciální dvířka poznání mi otevřel právě sommeliérský kurz. 



Jeho srozumitelné sestavení od seznámení se s révou vinnou jako rostlinou přes různé výrobní procesy ve světovém kontextu až po konečný servis vína a sektů zákazníkům se správným degustačním názvoslovím mi pomohlo utřídit si všechny informace do jedné škatulky. Všechna teorie byla navíc přenesena do praxe návštěvou výrobních podniků, kterými byl například znojemský Znovín či drnholecké Nové Vinařství. Představeny byly jednotlivé výrobní procesy jak ve sklepě, tak v samotné vinici a každá taková exkurze byla zakončena prochutnáním produkce. Ne že bychom se vína v průběhu výuky či poctivé domácí přípravy nenastudovali dost. A to nemluvím vysoce edukativní návštěvě valtického Salonu vín.



Dobrý kurz však nelze udělat bez kvalitních lektorů. A to je jedna z hlavních předností Valtické akademie, která má ve svých řadách skutečné odborníky. Dodnes vzpomínám na praktickou přednášku docenta Balíka zaměřenou na smyslové hodnocení vína a odhalování vad a chorob ve víně. „A teď se mi ta myšina (choroba vína, pozn. red.) krásně rozlezla v krku. Tadyhle ji mám. Kdo ji necítí, může si rozetřít trochu vína na hřbet dlaně a třením druhé ruky víno zahřát, pak se vám uvolní. Cítíte to? Jakoby myší moč, že? No to je nádhera. A takhle to vydrží smrdět třeba 4 hodiny. Ani mýdlo nepomůže.“

Pochopitelně, nelze se považovat po absolvování kurzu za odborníka. Je to základní stavební kámen na dlouhé cestě světem vína. V každém případě je to kámen, se kterým se budu na oné cestě pohybovat mnohem jistěji.

- Patrik Eliáš, absolvent kurzu Sommelier

ve spolupráci s www.pracevevinarstvi.cz a www.vinarska-akademie.cz 

Počet zhlédnutí: 2347

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.