Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Vytvořeno: 10. 12. 2018

Novinky

Vánoční víno: co ke kaprovi, lososu, krevetám či kachně

Štědrý večer je tím nejkouzelnějším večerem v roce. A Češi si jej umí pořádně vychutnat. Nároky na slavnostní večeři rostou, v řadě rodin ještě stále převládá tradiční smažený kapr. V některých domácnostech ho ale nahrazují ryby mořské, výjimkou nejsou ani krevety a další plody moře. A ke slavnostní večeři neodmyslitelně patří i sklenka dobrého vína.

I tady nároky Čechů rostou. Jenže, jak vybrat z široké nabídky to pravé a jak jej správně podávat, aby se slavnostní večeře stala opravdovým koncertem pro chuťové buňky? Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína, vybral ta nejlepší vína s příběhem na štědrovečerní stůl a prozradil, jak je správně podávat.

Vánoce, ryba a víno k sobě neodmyslitelně patří. Vánoční stůl se ale v českých domácnostech postupně mění. Tradičního kapra často vystřídá mořská nebo jiná sladkovodní ryba s menším množstvím kostí a tuku, stále časteji na stole nechybí ani sklenka kvalitního vína. I zde se ale preference Čechů mění – začínají upřednostňovat kvalitnější vína. Nejoblíbenější jsou vína bílá, následují červená, růžová a šumivá. Ta ostatně dodají slavnostní tabuli ten správný šmrnc.

„Jednoznačně vede víno bílé, v oblibě už ale tolik nejsou bílá vína polosladká jako dřív. Čím dál víc lidí preferuje svěží a lehká vína. Nejčastěji pijeme moravská vína, ze zahraničních jsou nejvíce v oblibě vína ze svahů Francie,“ prozradil Vláďa Vaněk, Head Sommelier a autor projektu Oceněná vína.cz.

A která vína nesmí při slavnostní rodinné večeři chybět? Vláďa Vaněk letos ochutnal více než 2.000 vín z celého světa. A vybral ta nejlepší z nich, která se výborně hodí na vánoční stůl.

Bublinky nesmí chybět

Slavnostní atmosféru štědrovečerní večeři dodají bublinky. Hodí se na zahajovací přípitek a zároveň krásně naladí chuťové pohárky. Výhodou bublinek je i to, že skvěle osvěží a doplní chuť smaženého kapra a šťavnatě balancuje bohatou chuť salátu. „Skvělou volbou je šumivé víno Cava, které se dělá stejnou metodou jako pravé Champagne, ale prodává se zhruba jen za 1/3 ceny. Osobně španělskou Cavu preferuji před v Česku stále oblíbenejším Proseccem. Pro gurmány je potom opravdové Champagne,“ doporučuje Head Sommelier.

Tradiční rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát

Klasika českých Vánoc. Kapr a salát k nim prostě patří. Jak tradiční večeři okořenit? Třeba sklenkou výborného vína. „Kromě šumivého vína se ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu skvěle hodí svěží vína jako je suchý Ryzlink rýnský, nebo lehčí a minerálně šťavnatý Pinot Grigio třeba z italského Venta, či Veltlínské zelené,“ radí Vláďa Vaněk.

A nemusí to být extra zásah do už tak napjatého vánočního rozpočtu. Láhev oceněného vína pořídíte už kolem 250 Kč. Pokud chcete na vánoční stůl něco extra rozhodně doporučuji vyzkoušet suchý Ryzlink HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, z jedné z nejprestiženějších oblastí Německa, který si dopřává i anglická královna.

Losos , candát nebo šťavnatý steak z tuňáka?

Česká štědrovečerní večeře se v mnoha domácnostech změnila. Některá typická staročeská jídla nahrazujeme jinými. Hlavně kapra, jehož bahnitá vůně není pro každého. Ryby se ale Češi nechtějí jen tak vzdát. Nahrazují kapra lososem, oblíbený je candát, treska, ale i červené maso mořského tuňáka. Jaké víno k nim nejlíp sedne? „K lehkým úpravám mořských ryb , ale i našemu candátovi se kromě bublinek a Ryzlinku úžasně hodí elegantní Sauvignon Blanc z francouzské oblasti údolí řeky Loiry.“

Na slavnostní stůl se ale hodí také víno červené: „Ano, to doporučuji v případě že si budete dávat grilovaný steak z tuňáka, nebo si místo ryb dopřejete pořádný kus hovězího masa. Tam je potom jasnou volbou například Shiraz s plnou sametovou chutí švestek, sladkého dřeva a vanilky nebo Malbec z neuvěřitelných 2000 m.n.m. Vzhledem k tomu, že Češi červená vína preferují pěkně hutná, plná a koncentrovaná, s těmito víny určitě zabodujete,“ dodává Vláďa Vaněk.

Krocan, husa, nebo kachna?

Pokud slavíte vánoční svátky po americku, možná se na vašem svátečním stole objeví krocan – k němu doporučuji elegantní Chardonnay z Burgundska. To podtrhne delikátnost drůbeže a krásně se s ní snoubí v dokonalé harmonii. Pokud si dopřejete českou kachnu či husu, chuť jídla skvěle podtrhne sklenka červeného. „Neuděláte chybu, pokud sáhnete třeba po ušlechtilém ovocném Pinot Noir z Francie nebo ovocné a šťavnaté Barbeře z italské oblasti Pimonte,“ dodává Vláďa Vaněk.

A jak víno správně podávat?

Na udržení teploty láhve vína ve vytopené místnosti se vám určitě bude hodit nádoba s ledem a vodou, do které ponoříte lahev, aby bylo víno stále příjemně vychlazené. Ne všichni doma mají sommleiérský „icekýbl“, ale víno v dokonalé kondici jednoduše udržíte i tak, že jej dáte třeba do nerezové misky, kterou z části naplníte vodou a kostkami ledu.

Šumivé víno můžete nalévat prakticky přímo z lednice. Optimální teplota pro Prosecco se pohybuje kolem 8°C, u sofistikovanějších vín, jako je třeba Champagne můžete mít teplotu klidně až na 10-12°C, aby se v něm více rozvinuly aromatické látky.

Pravidlo 30ti minut platí pro víno bílé i červené

Bílé víno, které máte v lednici vyndejte cca 30 minut před podáváním. V lednici je obvykle 4-6°C. Každých 10 min se víno oteplí o 1°C. Po nalití do skleničky teplota stoupne přibližně o další 2°C. Víno tak budeme mít ve skleničce na optimálních 10-12°C, což je ideální teplota servírování většiny svěžích bílých vín.

U červených vín naopak dosáhnete ideální teploty, když je před konzumací dáte přibližně na 30 minut do lednice. Dejte pozor na to, aby nebylo víno podchlazené - to se v něm primárně projevují svíravé taniny, a je potlačena ovocnost vína. Naopak pokud se červené víno dostane výrazně nad 20°C, může z něj výrazněji vystupovat alkohol. Optimální teplota pro ovocná červená je mezi 14 a 16°C a pro plnější a komplexnější vína mezi 18-20°C.


Zdroj: https://www.denik.cz/spolecnost/vanocni-ryba-si-rozumi-i-se-sklenku-kvalitniho-vina-20171219.html

Počet zhlédnutí: 3300

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.