10 světových delikates k vínu

Vytvořeno: 04. 06. 2019

Novinky

10 světových delikates k vínu

Původ francouzského slova delikatesa by šel významově vyjádřit termíny jako lahůdka, pochoutka, dobrota nebo specialita. Jednoznačně se toto kouzelné slovíčko pojí s gastronomií. Když zavřete oči a zkusíte si představit, co vše se vám vybaví pod pojmem delikatesy, tak to zpravidla budou naše i cizokrajné pochutiny a speciality, které jen tak v „obyčejné večerce na rohu v ulici“ nekoupíte.


Delikatesy jsou výjimečné pokrmy, které mohou mít sladkou i slanou chuť. Důležité je, že jich zpravidla není taková hojnost, a z toho důvodu si delikates více považujeme a intenzivněji si je vychutnáváme. Delikatesy se také často pojí k nějakému místu, kultuře nebo národu. Když nám turistický průvodce představuje lokální kolorit nějakého místa, tak obvykle nezapomene zmínit i místní delikatesy a speciality.


Uvést příklad jen několika delikates je velmi obtížné, jelikož jich na celém světě existuje nepřeberné množství a každý bude preferovat a pokládat za nejlepší delikatesu právě tu svou oblíbenou. Nicméně i přesto jsme si troufli a vybrali několik delikates, po jejichž požití se budete doslova „olizovat až za ušima“, i když uznáváme, že chuťová preference je velmi subjektivní záležitost.



Top 10 světových delikates, které rozhodně musíte ochutnat


1. Paštiky a teriny


Jedná se o pomazánky jemné až hrubší konzistence, které se vyrábějí z masa a vnitřností různých druhů zvířat. Nejoblíbenější snad po celém světě je paštika vyrobená z husích nebo kachních jater. Paštiky se kombinují s mnoha druhy koření a přísad. Mezi nejznámější patří kombinace paštiky a brusinek nebo mandlí. Terina narozdíl od paštiky je hruběji zpracované maso opět z různých zvířat – od chovného ptactva až po zvěřinu.


2. Foie gras


Za jednu z největších delikates jsou považována ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. V některých zemích je tato pochoutka a způsob její výroby chráněn jako národní kulturní památka. Foie gras se dá připravit v mnoha variacích a je možné z nich dělat i různé paštiky. Kolébkou tohoto druhu delikatesy je Francie, ale proslulé její výrobou jsou i některé oblasti v Maďarsku.


3. Hořčice


Celosvětově známé dochucovadlo je bezesporu hořčice. Má spoustu různých variací a k masu a masným výrobkům je to snad nejideálnější doplněk a zpestření. Základem hořčice jsou hořčičná semínka, voda, sůl, cukr, ocet a koření. Paleta ingrediencí, se kterými lze hořčici namixovat, je nepřeberná. Mnoho zemí má své osobité a jedinečné mutace této delikatesy. Není výjimkou ani hořčice s medem, křenem, ořechy nebo pepřem.


4. Confitury


Jde zpravidla o ovocné omáčky podobné džemům nebo marmeládám. Vyrábějí z všemožných druhů ovoce s příměsí exotického koření. Je to skvělý doplněk k různým sýrům a masům. Známé jsou confitury s příměsí oříšků, zeleniny nebo papriček.


5. Plněné olivy


Kdo by neznal středomořskou pochoutku zvanou olivy. Tento plod olivovníku však původně pochází z Asie. V jakémkoli supermarketu je dnes můžeme zakoupit v mnoha podobách. Nejoblíbenější podobou jsou však nakládané olivy plněné, ať už tmavé nebo zelené. Jejich náplň nejčastěji tvoří madle, sýry, ančovičky, ale třeba i chilli papričky. Tvoří součást různých jídel, salátů a samozřejmě jsou skvělým doplňkem k sýrům, anebo jen tak – na zobání.



6. Delikatesní čokolády


Čokolád je na trhu nepřeberné množství. Mají různé podoby a úrovně kvality. Za delikatesní čokolády považujeme ty, které jsou vyrobeny tradiční recepturou z prvotřídních kakaových bobů. Jednou takovou proslulou značkou delikatesních čokolád je Willies Cacao. Jejich šíře sortimentu je obrovská. Najdete u nich i ty nejdivočejší kombinace čokolády s různými ingrediencemi, jejichž výsledek ovšem tvoří nezapomenutelný chuťový zážitek. Jako příklad můžeme uvést čokoládu se zázvorem, solí, whisky, limetkou, zeleným čajem atd.


7. Čokoládové krémy


Čokoládové krémy stejně jako čokolády lze zkombinovat téměř se „vším“. Jejich základ samozřejmě tvoří kvalitní čokoláda. Čokoládový krém může být součástí některých dezertů a ochutnávat jej můžete i v kombinaci s různými druhy pečiva, ale i samotný – jen tak na lžičce.


8. Kaviár


Snad každý zná kaviár, ale už jen málokdo někdy pravý kaviár opravdu ochutnal. Jako pravý, černý kaviár je označován ten, co se vyrábí z jeseterovitých ryb. Jejich jikry jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Asi nejkvalitnější náhražkou pravého kaviáru je tzv. červený kaviár z lososovitých ryb. Za hlavní zdroje, odkud pravý kaviár pochází, se považuje oblast Kaspického moře, Černého moře a dolní tok Dunaje. Kaviár se nejčastěji podává s toustovým a tmavým pečivem.


9. Chatka


Méně známou delikatesou pocházející z Ruska je chatka. Jedná se o unikátní produkt připravený výhradně z toho nejlepšího masa kraba kamčatského. Tento krab nabízí nejlepší kvalitu a chuť krabího masa. Jeho maso je svou kvalitou srovnatelné s masem humřím. Nejčastěji se prodává v nálevu ve formě konzerv nebo sklenic.


10. Mořské plody


Mezi delikatesy se také řadí mořské plody obecně. Asi je nemusíme blíže představovat. Určitě každý ví, že mezi mořské plody se kromě masa z mořských ryb řadí např. různé mušle, krevety, kraby, chobotnice, olihně, ale i výše zmíněný kaviár. Ochutnat je můžete v nějaké specializované restauraci. Specializované proto, protože je důležité, aby restaurace podávala mořské plody čerstvé, chlazené nebo hluboce zmražené, což u mnohých provozoven, které na jídelním lístku nabízí tyto delikatesy, není zdaleka jisté. Zakoupit je ale můžete i v různých konzervách a zavařených sklenicích.


Dopřát si čas od času nějakou tu delikatesu není dnes již zdaleka výsadou jen těch nejbohatších a snobů. Navíc pokud byste si je dopřávali příliš často a ve velkém množství, tak se lehko může stát, že vám tyto klenoty života každého gurmána, jaksi zevšední, a již z nich nebudete mít takový požitek. I v tomto případě můžeme směle aplikovat známe pořekadlo „dobrého pomálu“.



Počet zhlédnutí: 3187

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.