Aktuálně z vinařství: Co se stalo v březnu?

Vytvořeno: 08. 04. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v březnu?

Přinášíme vám opět novinky ze světa vinařství, tentokrát nejdůležitější a nejzajímavější události z měsíce března.

Itálie se stala největším producentem vína na světě

Itálie v minulém roce vyrobila největší množství vína na světě, konkrétně 55 milionů hektolitrů. Oproti předchozímu roku se produkce zvýšila o 31 %. Ve vývozu ale obsadila až druhé místo, předčila ji Francie.

Brexit může ohrozit české víno na britském trhu

Jakmile Velká Británie vystoupí z Evropské unie, může se stát, že se na britském trhu už neobjeví české víno. Pro českou ekonomiku to ale neznamená velký problém, protože vývoz do této země je tak malý, že se ani neukazuje ve statistice. Jedná se maximálně o tisíce litrů. Jak to ale nakonec dopadne, se bude odvíjet od požadavků, které si Británie nastaví.

Nový investiční fond Wine Management už má na kontě přes 100 milionů korun

Martin Kovář, ředitel poradenské firmy Fincentrum, se loni na podzim rozhodl založit investiční fond Wine Management. Stal se tak prvním a jediným rivalem fondu Wine Investment Partners. V současnosti je na kontě nového fondu okolo 101 milionů korun a jeho výnos dosahuje 5,6 %. Podle jeho zakladatele by víno nemělo být soupeř klasických investicí, ale jejich doplňkem.

Chardonnay z Mikulova se stalo světovou elitou

Prestižní vinařská soutěž Bacchus Madrid v březnu vybírala nejlepší vína z celého světa. Velkou zlatou medaili získalo také Chardonnay z mikulovského vinařství Mikrosvín. Toto vinařství vyhrálo také ještě jednu zlatou medaili a jednu stříbrnou. Úspěch zaznamenalo i Zámecké vinařství Bzenec, které si na své konto připsalo rovnou čtyři zlaté medaile.

Bohemia Sekt rozšiřuje své portfólio o značku Freixenet

Bohemia Sekt se nově rozhodla, že bude distribuovat také španělské šumivé víno cava Freixenet. Ředitel marketingu a obchodu společnosti Bohemia Sekt tuto novinku okomentoval slovy, že jejich firma považuje za svou doménu šumivá vína, a tak jim je ctí mít ve svém portfóliu tak silnou značku.

Čeští vinaři excelovali v Paříži, přivezli si domů 54 medailí

Vinaři z České republiky významně uspěli na 25. ročníku pařížské soutěže Vinalies Internationales, kde získali 23 zlatých a 31 stříbrných medailí. A znovu tak ukázali, že se u nás vyrábí vína na světové úrovni.

Mladí vinaři z Valtic soutěžili v Paříži, umístili se v první dvacítce

V Paříži se konala soutěž, která spočívala v písemném testu a slepé degustaci deseti vzorků francouzských vín. Studenti čtvrtého ročníku Střední vinařské školy obhájili 12. a 16. místo z celkových čtyřiceti. Celá událost proběhla na zemědělském veletrhu na výstavišti Porte de Versailles.

Prezidentský pohár získalo rodinné vinařství Vican

Na konci března se konaly už 17. vinařské Litoměřice. Kromě účastníků z České republiky se do soutěže přihlásili také vinaři ze Slovenska, Německa, Francie, Itálie, Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Španělska, Makedonie, Maďarska, Moldávie a Bulharska. Porota rozdala 14 velkých zlatých medailí, 130 zlatých medailí a 95 stříbrných. Absolutním vítězem se stalo rodinné vinařství Vican, které získalo cenu prezidenta České republiky, Prezidentský pohár.

Inspekce si chválí novelu z roku 2017, vinařům je ale spíše na obtíž

1. dubna 2017 vstoupila v platnost novela vinařského zákona o vinohradnictví a vinařství a výrazně ovlivnila fungování trhu s vínem, obzvláště v oblasti sudového vína. Od té doby klesl počet nevyhovujících vzorků vín a také počet falšovaných vín. Minulý rok inspektoři SZPI zhodnotili 1 300 vzorků vín a přibližně čtvrtina z nich nedokázala splnit dané požadavky. V roce 2017 hodnotili inspektoři 1 531 vzorků, z nichž 18 % neuspělo.

Podle provozovatelů vinoték však novela žádný velký přínos nemá. Naopak spíše představuje více práce, protože se víno už neprodává přímo ze sudů, ale z back-in-boxů. Ty mají objem pouhých 20 litrů, a tak se musí častěji narážet. 


Zdroj: redakce www.pracevevinarstvi.cz



Pro více informací o Business profilu nebo zaslání nabídky nás kontaktujte na emailu pracevinarstvi@gmail.com


Počet zhlédnutí: 2983

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.