Aktuálně z vinařství: Co se stalo v říjnu

Vytvořeno: 07. 11. 2019

Novinky

Aktuálně z vinařství: Co se stalo v říjnu

Zima klepe na dveře, my se však podíváme na poslední teplý měsíc v našem roce, na říjen. Ten byl pro svět vína obzvlášť plodný a nabitý událostmi. 


Dobrý rok pro bílé víno a klimatická hrozba


Letošní bílé bude mimořádně vydařené, shoduje se Unie enologů. Hrozny z letošní sklizně se svou kvalitou (nízká hodnota pH, ideální poměr kyseliny jablečné) rovnají těm z roku 2013 nebo je rovnou překonávají.

Nejspíš to však bude poslední klidný rok, na obzoru jsou změny. Klimatu neuteče ani vinařství, vlivem zvyšujících se teplot dozrávají hrozny každý rok dříve a dříve. Navíc to má neblahý vliv na typické vlastnosti bílého vína, jako jsou svěžest a jemné aroma.


Nejvycvičenější jazyk má…


...Kamil Prokeš. Ten vyhrál prestižní soutěž BOHEMIA SEKT Trophée, už podruhé za svou kariéru sommeliera. O titul Sommelier 2019 a možnost reprezentovat na mezinárodním mistrovství se utkalo 17 vinných expertů. Nešlo pouze o degustaci, dalšími kategoriemi byl například znalostní test zahrnující alkoholické i nealkoholické nápoje z celého světa, servis vína či sektu nebo doporučení vhodného pokrmu k vínu.


Dvě dekády salonu vín ve Valticích. S rekordem!


Popularita expozice Salonu vín České republiky ve Valticích neustále stoupá. Stoupá tak moc, že přepisuje historii. Do letošního ročníku výběru stovky nejlepších vín se přihlásilo více než 201 vinařských firem s rekordním počtem více než 1500 vzorků.

O soutěž roste zájem i na veřejnosti, počet návštěvníků expozice se od prvních ročníků zčtyřnásobil. ,,Aktuálně se celoroční návštěvnost blíží k třiadvaceti tisícům.” pochlubil se ředitel centra Pavel Krška.


Grüner Veltliner v ohrožení!


Neustále se zvyšující teploty ohrožují kulturní dědictví Rakouska. Čím vyšší teplota, tím vyšší je obsah cukru a alkoholu v hroznech, což má negativní vliv na kvalitu vína. ,,Grüner Veltliner sklízíme o čtyři týdny dříve než za mého mládí.” svěřil se majitel vinařství Willi Bründlmayer, který má firmu v péči od roku 1980. ,,Jestli to tak půjde dál, přestane Grüner růst úplně.” obává se renomovaný vinař.


Svatý Martin přijede o tři dny dříve


Vinařský fond vyhověl žádosti prodejců vína a pořadatelů vinařských akcí prodávat Svatomartinské víno už v pátek 8. listopadu. Prodej Svatomartinských vín vypukne už o víkendu, hlavní slavnosti jako je např. Svatomartinský košt v Brně však proběhnou až v pondělí 11. listopadu.

Termín prodeje však není jedinou změnou, opět došlo ke zvýšení nároků na kvalitu. Pod jednotným logem Svatomartinského vína lze najít mladá vína z hroznů sklizených v září a později a odhaduje se dodání více než dvou milionů lahví prvotřídní jakosti.


Letošní úroda: Kvalita na úkor kvantity


Letošní počasí prospělo kvalitě hroznů, výsledkem jsou vína s ideální kyselinovou rovnováhou a hladinou cukru. Hlavně kyselinám pomohl koloběh zimy a tepla v letních měsících, kdy po teplých dnech následovaly studené noci.

Kvalitou sice letošní vína předčí ta loňská, úroda však klesla v průměru o 20%, v některých částech Česka hlásí až 40% poklesy.


Víno jihomoravského kraje 2019


O titul nejlepšího krajského vína a možnost reprezentovat Jižní Moravu na celostátních akcích soutěží regionální výrobci. Každý může přihlásit maximálně dvě vína ze své vlastní produkce, která pak bude hodnotit krajem sestavená komise z řad vinařských odborníků.


TOP vinařský cíl 2019


Firma Templářské sklepy Čejkovice získala již druhé prvenství v prestižní soutěži o nejzajímavější místo vinného turismu. V sedmém ročníku soutěže šlo kromě výběru nejlepšího místa také o sestavení on-line průvodce, který má v současnosti přes dvě stě položek. Na výběru pracoval tým jedenácti odborníků, mezi které patří např. sommelieři, novináři a odborníci na vinařskou architekturu.


Česká vína dominovala na mezinárodní soutěži!


1 platinovou, 2 velké zlaté, 6 zlatých a 9 stříbrných medailí získali moravští a čeští vinaři na 24. ročníku jihoafrické soutěže Michelangelo International Wine and Spirits Awards.

Trofej Kühne&Nagel za nejvýše hodnocené zahraniční víno a platinu získal Cépage Ryzlink vlašský 2017 z Nového vinařství, a.s.


Zdroj: redakce www.pracevevinarstvi.cz



Počet zhlédnutí: 2204

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.