Letošním šampionem v řezu révy vinné je Tomáš Petržela 

Vytvořeno: 25. 02. 2019

Novinky

Letošním šampionem v řezu révy vinné je Tomáš Petržela 

Vítězem 15. ročníku Mistrovství ČR v řezu révy se stal Tomáš Petržela z Vinařství Kovacs Novosedly. Nejúspěšnější řezačkou mezi ženami byla Simona Mančíková z Terezína. V kategorii Junior vyhrál Miroslav Vodák ze SVŠ Valtice. Vinařskou akci, jejímiž organizátory jsou Svaz vinařů České republiky ve spolupráci se společností BS Vinařské potřeby, hostila letos společnost Zemědělské družstvo Sedlec.

I přes větrné počasí se v pátek 22. února sešlo na vinohradu sedmdesát tři soutěžících, kteří se přijeli do Sedlece utkat v netradiční vinohradnické disciplíně. „Zájem o soutěž se rok od roku zvyšuje. Letos jsme měli kompletně na plněnou kapacitu již před zahájením soutěže. Deset z nich byly ženy,“ říká Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže.

Na každého soutěžícího z kategorie ELITE čekalo 25 keřů odrůdy rulandské šedé a na juniory 25 keřů odrůdy dornfelder. Na ořezání měli soutěžící časový limit 15 minut. „Počasí naštěstí navzdory předpovědím nezaskočilo řezače avizovanými dešťovými srážkami. Potrápil je ale silný studený vítr a hlavně deset let stará, bujná vinice,“ uvádí Martin Chlad, marketingový a obchodní ředitel Svazu vinařů ČR. Osmičlenná odborná porota hodnotila kvalitu řezu a u nerozhodných výsledků měla možnost přihlédnout k času soutěžících. „Letos se podařilo ve stanoveném limitu ořezat všechny keře pouze necelé sedmdesátce procent soutěžících,“ dodává Chlad. Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Tomáši Petrželovi se podařilo ostříhat všech 25 hlav se ziskem 120 bodů.

„V kategorii Junior byly výsledky opět velmi těsné a o pořadí rozhodoval nakonec výsledný čas,“ upřesňuje Martin Chlad. Nejlépe si vedl Miroslav Vodák ze Střední vinařské školy Valtice, který ořezal svých 25 keřů za 12:55.

První v obou hlavních kategoriích si již tradičně odváží trofej v podobě pozlacených nůžek a vinohradnického nářadí od společnosti BAHCO. Vítěz v hlavní kategorii navíc získá týdenní pronájem některého z vozů FORD.

Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví. Akce se koná za podpory Jihomoravského kraje a obce Sedlec. Dalšími partnery byli společnosti Kubota, Eika, Agrotec.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY SOUTĚŽE


Kategorie Junior - 1. místo: Vodák Miroslav, 2. místo: Kalus Roman, 3. místo: Šťastný Jan

Kategorie Ženy - 1. místo: Mančíková Simona, 2. místo: Holzmannová Vladislava, 3. místo: Mihulková Dana


Kategorie Elite - 1. místo: Petržela Tomáš, 2. místo: Macháček Václav, 3. místo: Vachek Ondřej


Zdroj: www.svcr.cz


Počet zhlédnutí: 3487

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.