Odboráři navrhují zvýšení minimální mzdy o 1 650 Kč

Vytvořeno: 30. 07. 2019

Zaměstnanci, Daně a poplatky

Odboráři navrhují zvýšení minimální mzdy o 1 650 Kč

Minimální mzda se v posledních letech výrazně zvyšuje, v letošním roce narostla na 13 350 Kč. Tím to ale nekončí. Odbory chtějí, aby minimální mzda příští rok činila alespoň 15 000 Kč.

Odboráři považují minimální mzdu za nízkou

Českomoravská konfederace odborových svazů kritizovala aktuální výši minimální mzdy. Podle jejího názoru je nejnižší čistý měsíční výdělek dospělého člověka pod hranicí příjmové chudoby. Zároveň uvedla, že by toto navýšení mělo pomoct kupní síle a malým i středním podnikům. Navíc by mělo firmám napomoci k udržení zaměstnanců.

Ministryně reaguje na návrh

Ministryně financí také zastává názor, že minimální mzda je v České republice opravdu nízká. Konkrétní sumu, o kterou by se výdělek mohl zvednout, navrhne až po projednání s odbory a zaměstnavateli. Podle ministryně má minimální mzda chránit zaměstnance před chudobou a zároveň vytvářet motivaci k práci. Navíc díky růstu nejnižší odměny za práci státu poklesly státní výdaje na dávky a došlo k zvýšení ostatních mezd.

Všichni nejsou pro

Najdou se ale i subjekty, které se proti opětovnému navyšování vyhrazují. Hlavní ekonom společnosti Czech Fund uvedl, že ziskovost podnikové sféry České republiky vykázala v posledním čtvrtletí minulého roku nejnižší míru zisku od roku 1999. Myslí si, že by navýšení minimální mzdy o 1 650 Kč významně ohrozilo českou ekonomiku.

Svaz průmyslu a dopravy říká, že by nejnižší výdělek neměl přesáhnout 5 % aktuální minimální mzdy, a to z důvodu zpomalování ekonomiky. Jedná se o částku přibližně ve výši 700 Kč.

Minimální mzdu pobírá 150 000 občanů

Minimální mzdu, kterou dostává přibližně 150 000 obyvatel České republiky, vláda pravidelně navyšuje. Za posledních 5 let tato částka narostla o 4 850 Kč, tzn. přibližně o 60 %. Navýšila se tak rychleji než ostatní výdělky.

S růstem minimální mzdy se pojí i navýšení zaručené mzdy (Nejnižší odměna, kterou si může zaměstnanec za svou práci vydělat.). Ta letos balancuje mezi hodnotami 13 350 až 26 700 Kč. Pokud by prošel návrh odborářů, zvedla by se na 15 000 až 30 000 Kč.

Tato změna by se konkrétně dotkla především nízkokvalifikovaných oborů, kde mzdy představují nejvyšší náklad. Jedná se například o autodopravu, opravy, stavební a revizní práce, technické, bezpečnostní, úklidové, ubytovací služby apod. Tyto obory budou nuceny zvýšit své ceny, což nakonec může postihnout také jiné oblasti pracovní trhu a vinařství není výjimkou.



Počet zhlédnutí: 1932

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.