Pořiďte si žížaly, pomůžete vinici aneb tip, jak zpracovat vinařský odpad

Vytvořeno: 13. 11. 2019

Vinohradnictví

Pořiďte si žížaly, pomůžete vinici aneb tip, jak zpracovat vinařský odpad

Každý rok se vinař potýká se stejným problémem – kam s odpadem, který vzniká při výrobě vína? Velká část zbytků se dá znovu vrátit do oběhu a opětovně využít.

V současné době se vinohradnictví čím dál víc orientuje přírodním směrem. Každý určitě zná pojem “druhák”. Jedná se nechvalně známý způsob, jak znovu použít matoliny. Existuje však ještě jeden a mnohem prospěšnější způsob – využití matolin na vermikompost.


Vermikompostování je velmi jednoduchý proces kompostování, kdy jsou využívány určité druhy žížal k tvorbě využitelného produktu, tedy kompostu. Tento proces je na rozdíl od klasického kompostování rychlejší a hlavně vzniká organické hnojivo, které je velmi bohaté na živiny. Při použití čerstvých matolin ke hnojení může dojít k uvolnění nadměrného množství fytotoxických polyfenolů a negativně tak ovlivnit vlastnosti půdy. 


Pro vinohradníka je tak vermikompostování jednoduchý a účinný způsob, jak přeměnit matoliny pro půdu na cenné hnojivo. Obsahuje totiž enzymy, které zintenzivňují účinek hnojiva a takto ošetřené rostliny jsou pak odolnější proti škůdcům a chorobám. Navíc zvyšují využitelnost minerálních látek z půdy. Vermikompostem je možné hnojit půdu při přípravě na výsadbu anebo již plodných vinic, u kterých je ideální hnojit v přikmenném pásu. Vermikompost je vhodný na pravidelné hnojení a je možné jej použít na všech typech půdy. Velmi účinný je v hlinitých a jílovitých půdách, kde pomáhá zlepšovat strukturu a omezovat zhutnění půdy.



Založit si vlastní vermikompost je velmi jednoduché. Stačí dostatečně velká nádoba, stálá teplota kolem 20°C a dostatečná vlhkost. Žížaly potřebují ke svému životu dostatek vzduchu, proto je nutné při výběru nádoby dbát na to, aby byla dostatečně prostorná a ne příliš hluboká. 

K vermikompostování se používá žížala hnojní (Eisenia fetida), kterou lze běžně v kompostu najít. Lze koupit i speciálně vyšlechtěné tzv. kalifornské žížaly (Eisenia foetida), které se rychleji množí a dokáží intenzivněji přeměňovat organické zbytky ve vermikompost. 

Využití vermikompostu není pro některé vinaře novinkou. Zejména u těch, kteří jsou šetrnější cestou v ochraně vinic. Například vinařství Marcinčák takto hnojí své vinice už více než 10 let a toto řešení hodnotí jako geniálně jednoduché. 

Z odpadu se stalo krmení a z krmení nejlepší ekologické hnojivo.




Počet zhlédnutí: 3033

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.