Úvod do degustace vína - základy senzorického hodnocení vín

Vytvořeno: 15. 01. 2020

Kurzy, školení

Úvod do degustace vína - základy senzorického hodnocení vín

Ještě před sezonou ochutnávek, místních koštů a výstav vín se můžete naučit degustovat víno. Zkušený lektor a odborník na tuto tematiku prof. Josef Balík vás do umění hodnocení vín zasvětí v pátek 24. ledna.


Termín: 24. 1. 2020, 8:30-16:30 hod. (prezence 8:00–8:30 hod.)


Lektor: prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MENDELU v Lednici


Místo: přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa)


Popis: Svět vína je velmi krásný, ale také velmi obsáhlý a rozmanitý. Mít alespoň základní orientaci ve víně patří dnes k základnímu společenskému bontonu a mít znalosti v tomto oboru znamená určitou společenskou prestiž.


Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauracích a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.

Projekt je realizován s podporou Vinařského fondu.



Program:

Dopolední program (8:30–13:00)

Část teoretická

• Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín

• Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín

Část praktická

• Seznámení se základními chutěmi

6 vzorků (základní chutě)

• Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti

8 modelových vzorků

• Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou

2 série čtyř vzorků révových vín

• Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou

3 série tří vzorků révových vín

• Zkouška schopnosti popisu pachů

15-20 vzorků modelových vůní a přípachů


Odpolední program (14:00-16:30)

• Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.

15-20 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vín


Doporučená literatura:

• e-learningový kurz www.sommelier-junior.cz, Národní vinařské centrum

• Kraus V., Kopeček J.: Setkání s vínem, RADIX, spol. s r.o., 2012

• Asociace sommelierů: Sommelier, povolání budoucnosti, WAGNER PRESS s.r.o., 2001

Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC.


Cena základní vč. DPH: 990 Kč


Přihláška ZDE


Počet zhlédnutí: 2672

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.