Zajímavá aplikace blockchainu – obchodování s exkluzivním vínem

Vytvořeno: 11. 09. 2019

Ze světa

Zajímavá aplikace blockchainu – obchodování s exkluzivním vínem

Společnosti EY a WiV Technology oznámily, že společně vyvíjejí platformu založenou na blockchainu a souvisejících technologiích, která bude sloužit k obchodování s exkluzivním vínem. Využití blockchainu bude zárukou transparentnosti obchodů i označení původu vín, k jejichž bezpečnému uložení slouží vyhrazený celní sklad. Nové řešení tak eliminuje obavy z padělání a záměny vín a očekává se, že investoři budou na blockchainu obchodovat a uskutečňovat prodejní i převodní transakce.



Řešení WiV je navrženo tak, aby eliminovalo jednu z největších překážek obchodování s vínem, tedy obavy z padělání a jejich záměny. 


Přímo od výrobců putují zásilky do zabezpečeného celního skladu, přičemž celou jejich cestu je možné zpětně vysledovat. Následně jsou na tato podkladová aktiva navázány jedinečné tokeny a hodnota uskladněného vína je tak převedena na blockchain. Zájemci o investiční obchody s lahvemi a bednami vína se tak mohou spolehnout, že údaje o místě původu, kvalitě i hodnotě nabízeného zboží jsou pravé, jelikož celosvětově uchovávané záznamy decentralizované databáze blockchainu jsou chráněny proti neoprávněným zásahům.


Poté, co je víno bezpečně uloženo v celním skladu a v plném rozsahu navázáno na digitální tokeny, lze navíc jejich prostřednictvím poskytovat celou řadu finančních služeb. Očekává se, že investoři budou na základě podkladových vinařských aktiv na blockchainu obchodovat, uskutečňovat prodejní i převodní transakce, a dokonce usilovat o financování s využitím blockchainových tokenů jako podkladových aktiv, to vše za zlomek nákladů a času, který by k tomu potřebovali dříve.


„Exkluzivní víno je plně obchodovatelným aktivem. Z tohoto důvodu je fundamentální zajistit ochranu jeho provenience, jelikož toto označení je de facto jediným způsobem, jak prokázat skutečnou hodnotu vína bez toho, aniž by bylo nutné jej otvírat. V současné době se mnoho obchodů s vínem často téměř zastaví, jelikož související doklady je potřeba ručně ověřovat ve všech fázích procesu, což enormně snižuje potenciální velikost daného trhu. Naším cílem je rozšířit ekosystém tak, aby bylo s kvalitním vínem možné obchodovat stejně rychle, snadno a bezpečně, jako je tomu u online prodeje knih. Chceme víno transformovat na takové aktivum, do kterého budou lidé investovat s důvěrou,“ dodává Tommy Nordam Jensen, Výkonný ředitel a zakladatel WiV Technology.


Zdroj: www.systemonline.cz



Počet zhlédnutí: 2204

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.