Jaké jsou 4 netradiční postupy výroby vína, které konzumenti milují?
Vytvořeno: 06. 01. 2019
VinařstvíJaké jsou 4 netradiční postupy výroby vína, které konzumenti milují?
Život je rozmanitý a nabízí spoustu možností, což platí také v případě vína a jeho výroby. Přečtěte si náš článek, kde vás seznámíme se čtyřmi netradičními postupy výroby vína.
BIO vína
Označení BIO je dnes velice populární a používá se také u vína. Pokud chcete BIO vína vyrábět, musíte splňovat zásady ekologického zemědělství, které stanovuje česká a evropská legislativa. Při tomto postupu výroby je velmi důležité užívání ochranných prostředků na základě elementární síry a mědi. Tento postup také zakazuje využívat herbicidy a tradiční průmyslová hnojiva při boji s plevelem.
BIO vína získávají stále více popularity, proto je vinaři často zahrnují do své nabídky, a tak v téměř každém moravském i českém sklepě naleznete alespoň jedno nebo dvě BIO vína.
Biodynamická vína
Biodynamická vína vycházejí ze stejných zásad jako tradiční BIO vína. Rozdíl je v tom, že nevyužívají žádné chemické látky k ochraně vinné révy ani žádnou jinou chemii. Tato vína se tak vracejí o dvě století zpátky a využívají starých tradic z tohoto období. Při pěstování biodynamických vín je nutné ozdravení půdy ve vinicích. Zajímavostí je, že u tohoto postupu je nutné dodržovat speciální kalendář, který stanovuje, kdy má vinař zasadit nebo přesadit rostliny, kdy hnojit nebo kdy sbírat úrodu.
Autentisté
BIO a biodynamickým vínům se podobá přístup tzv. autentistů. Laickou veřejností bývají označováni za biovinaře, ale není to tak úplně pravda. Autentisté sice z těchto postupů z části vycházejí, ale nedodržují všechny podmínky pro pěstování vín. V této skupině naleznete naturální vinaře, jež mají odlišný názor na pěstování a výrobu vína než ostatní. Dávají si za cíl vyrábět přírodní, nemanipulovaná vína, která jsou v souladu s přírodou a ztotožňují se s vinařskou krajinou. Autentisté neodsuzují ani moderní technologie, ale pokouší se je využívat rozumně.
Oranžová vína
Velké oblibě s v poslední době těší i oranžová vína. Ta se vyrábí podle 7 000 let starého gruzínského postupu. Do hliněné nádoby, která je označována “Kvervi” se naloží hrozny, poté se nádoba utěsní a zakope do země. Následně pak už příroda překvasí hrozny na víno. Někteří vinaři však nepoužívají hliněnou amforu, ale nechají víno uzrát v dřevěných sudech. Výsledné víno pak působí opticky stejně, jen obdrží punc sudového vína.
Zdroj: Redakce PVV