Naturální vína – vína, která se vrací ke tradicím

Vytvořeno: 12. 07. 2020

Vinařství

Naturální vína – vína, která se vrací ke tradicím

Moderní doba nám dává téměř neomezené možnosti a výjimkou nejsou ani vína. Stále se potkáváme s novými odrůdami a vznikají nové moderní technologie, které nám pomáhají ulehčit práci. Populární se stávají také metody výroby, jež se naopak vracejí ke tradicím a na trhu se objevují produkty jako naturální vína.

Co jsou vlastně naturální vína?

Vinaři, kteří se zabývají pěstováním naturálních vín, mají vizi dělat vína trochu jinak. Neods

uzují moderní technologie, ale využívají je pouze v rozumné míře. Jejich cílem je vyrábět vína, která jsou v souladu s přírodou a vinařskou krajinou. Podle těchto vinařů totiž skutečné víno nepotřebuje žádné přidané látky ani nadbytečný zásah současných technologií.

Naturální víno není Bio víno

Naturální vína bývají často zaměňována za Bio vína. Toto označení není však zcela přesné. Některá Bio vína totiž stále obsahují malé množství siřičitanů, v naturálních vínech je však jejich použití naprosto zakázáno. Nebezpečí sekundárního kvašení pak vinaři snižují dodržováním vysokých standardů na čistotu transportních cest a lahví.

Při pěstování naturálních vín se také nesmí nijak narušit proces zrání ani nijak zdokonalovat chuť či senzorické vlastnosti (například se nevyužívají metody pro projasnění nebo filtraci).

Záležitost pro gurmány

Naturální vína nejsou uhlazená, někdy bývají minerální, hrubá a některé lidi občas odrazuje jejich přirozený zákal. Velmi často v nich nenajdete ani svěží ovocné tóny, jejich chuť bývá velmi specifická. Proto jsou spíše gurmánskou záležitostí a ocení je především opravdoví milovníci vína.

Neošetřeno zákonem

Zajímavostí je, že produkce těchto vín stále není v České republice nijak ošetřena zákonem. Neexistuje žádný regulační dokument, který by konkrétně stanovoval pravidla pro jejich pěstování a výrobu. Skupina vinařů, která se zabývá výrobou naturálních vín, pouze spadá do ekologického režimu pěstování.

Zájem o naturální vína roste

Průzkumy ukazují, že se stále zvyšuje počet milovníků vína, kteří se s těmito přírodními produkty chtějí seznámit. S tím samozřejmě roste i objem prodeje a po celém světě se také pravidelně konají výstavy naturálních vín. V naší zemi si získaly přízeň především v hlavním městě, zbytek produkce pak putuje převážně do zahraničí.

Přesto se však nepředpokládá, že by se naturální vína v nejbližší době stala lídrem trhu, pořád jsou totiž záležitostí především opravdových milovníků vína. Kvůli svým specifickým vlastnostem také nejsou uzpůsobena, aby stála na policích v supermarketech, a navíc se jejich speciální výroba často odráží v podobě vyšší ceny.


Chcete poradit s výrobou vína, prodejem nebo marketingem? Vyberte si z naší databáze specializovaných firem pro vinaře ZDE.


Počet zhlédnutí: 2076

Další články, co stojí za přečtení

Chcete být v obraze? Přihlaste se k odběru novinek.