"O zátkách jsem vlastně vůbec nic nevěděl" říká majitel firmy Jan Kašpar
Vytvořeno: 03. 09. 2018
Rozhovory"O zátkách jsem vlastně vůbec nic nevěděl" říká majitel firmy Jan Kašpar
Zátky Diam z korkového mikrogranulátu, Aglomerované zátky, Aglo plus zátky z jemného granulátu, zátky z aglomerátu a disky z přírodního korku, 4-dílné zátky, přírodní zátky, Stericork zátka vyrobená litím do odstředivé formy, zátky na šampaňské, zátky kónické i na pivo a jiné. Tohle je krátký výčet zátek, které firma CORK JANOSA od roku 2001 vyrábí pro české vinaře a nejen ty.
CORK JANOSA, je výhradně českou firmou s tradicí, která korky nedováží, ale vyrábí v městě Tomáše Bati, Zlíně, dováží pouze suroviny na jejich výrobu. Majitel firmy pan Jan Kašpar vyrábí korkové zátky již 17 let, díky kvalitě výrobků ovládl většinu tuzemského trhu s vínem a nejen to, vyváží i do dalších zemí Evropy. A to vlastně zátkám vůbec nerozuměl. My jsme se rozhodli ho krátce vyzpovídat.
Pane Kašpare, Vaše firma byla založena v roce 2001, jaké byly Vaše začátky?
„Bídné a hektické“ podotýká s úsměvem. „Musel jsem se naučit všechno o zátkách, lahvování atd. a to doslova za pochodu. Takže to byl docela průšvih.
Rozhodl jste se svůj pracovní život věnovat zrovna dubu korkovému, byť jste zátkám vůbec nerozuměl?
„Já jsem se vlastně nerozhodl, bylo to jako ve spoustě jiných případů tzv. donucení. Před založením firmy, jsem pracoval ve velké firmě a měl jsem se tam královsky, ale pak došlo k reorganizaci vedení, jehož jsem byl členem a nastal okamžik, kdy jsem se musel rozhodnout co dál, co vlastně budu dělat. No a byla tu nabídka od Portugalců, jít s nimi do téhle branže, tak jsem to risknul…“
Risk se evidentně vyplatil. Jaké tedy druhý zátek vyrábíte a co všechno dokážete vinařům nabídnout?
„Úplně všechny, co existují. Takže nabídnou můžeme jakýkoliv uzávěr korku, na který si vzpomenete, od zátek na běžná vína, přes zátky kónické, až ke speciálním zátkám na šampaňské nebo pivo. Kromě zátek jako takových nabízíme různé služby, zmíním třeba služby grafické, navrhneme a zhotovíme logo pro potisk zátky jakéhokoliv druhu zdarma, nebo například opětovně oživíme Vaše staré, již déle skladované zátky, aby dobře těsnily a šly vytáhnout z lahví.“
Jaké druhy zátek jsou Vaše chloubou? Narážím také na Váš patentovaný výrobek.
„Patentovanou máme STERICOREK zátku, ale naší dnešní chloubou je jednoznačně DIAM, protože je to dokonalá zátka, která je prostě bez problémů a je naprosto spolehlivá. Je to ale francouzský patent, na vývoj téhle zátky bychom bohužel neměli znalosti a ani peníze. STERICORK ale vypadá na pohled úplně stejně, takže vlastně máme i náš zajímavý český patent“
Jaká je průměrná roční produkce zátek pro ČR? A jakým způsobem spolupracujete s českými a moravskými vinaři?
„Za rok vyrobíme okolo 70 milionů zátek a z toho je asi polovina pro domácí trh a polovina jde mimo Českou republiku. S moravskými vinaři spolupracujeme hodně a rádi, jsou to správní lidé a je za nimi vidět kus dobře odvedené práce, takové lidí já mám moc rád.“
Říkáte, že druhá polovina jde mimo Českou republiku, můžete být konkrétní? Kam zátky putují?
„Ano, druhá polovina našich zátek jde mimo naši republiku, Slovenskem počínaje, přes Polsko, Litvu, Lotyšsko až po Maďarsko a Rakousko.“
Dá se porovnat vkus ve výběru zátky, nebo označení mezi vinaři například v Rakousku či Maďarsku, oproti Čechům?
„Neřekl bych, necítím v nárocích nebo designu velký rozdíl, vyjde to v podstatě na stejno. Rakušané si možná na rozdíl od jiných zákazníků daleko víc hrají s designem svých zátek, připravují to už specializovaná grafická studia a někdy je to opravdu krásné. Začali s tím tehdy, když zjistili, že zátky pálíme na laseru a dá se na ně vypálit opravdu téměř cokoliv.
Co říkáte na alternativy zátek, jakou jsou například šroubovací uzávěry, plastové korky či skleněné zátky Vinolok?
„Plastové zátky jsou asi na ústupu. Nakonec podle mě lidé pochopili to, že k přírodnímu produktu, kterým je láhev ze skla i víno, se plast prostě nehodí. Šroubovací uzávěr je praktická věc a jistě má na trhu své místo, o tom nepochybuji. Ale dražší víno se s ním těžko prodává, ona existuje určitá psychologická hranice finální ceny lahve s vínem, na kterou již použít šroub dost dobře nejde. No a Vinolok, ten se mi osobně libí, ale za ty peníze je to dost šílená estetika, dobrá zátka stojí polovinu, ale proč ne, mám to spíš za módní výstřelek, který vždy odněkud přijde“.
Jaké jsou trendy, nebo v čem vidíte budoucnost?
„Trendem jsou jednoznačně technické zátky typu DIAM, s nastavenou propustností, elasticitou a prostě jakýchkoliv senzorických vlastností, které by víno dokázaly ovlivnit.“
A na závěr otázka na tělo. Jaké víno máte nejraději?
„V létě bílé voňavé a v zimě červené plné a také voňavé“.
Děkujeme za rozhovor.
Kontakt na Cork Janosa http://www.pracevevinarstvi.cz/databaze-profesionalove/detail/145-cork-janosa-s-r-o