Kurz Sommelier
Sommeliér je mezinárodní označení pro pracovníka, který zajišťuje komplexní servis s vínem v gastronomii a obchodu s vínem.
9 skvělých lektorů
Pro profesionály i milovníky vína
Cena 17.800,-
Termín:
07. – 10. 10. 2024 (I. část)
04. – 08. 11. 2024 (II. část)
Pořádá: Vinařská akademie Valtice
Základní informace
Z hlediska velkého množství informací a poznatků je kurz rozdělen do dvou částí. První část je čtyřdenní, ve druhé části jsou čtyři dny výuky a jeden den závěrečná zkouška. Závěrečná zkouška se skládá z části teoretické a části praktické. Výsledky hodnotí komise složena z nezávislých odborníků jmenovaných Vinařskou akademií. Úspěšní absolventi obdrží Osvědčení o absolvování.
Cíle kurzu
Jen pochopení souvislostí umožní další úspěšné vzdělávání a umožní kvalifikovanou práci s vínem, neboť víno je přírodní produkt, který je velmi složitý a mnohotvárný.
Představení vína jako kulturního přírodního alkoholického nápoje, který má bohatou historii.
Důležitost původu a kvality hroznů na výrobu vína – terroir
Orientace ve vinařské legislativě
Sommeliérství – gastronomie, obchod s vínem a specializovaná vinná turistika = úzká spolupráce s výrobcem vína a poslední spojovací článek se zákazníkem. Servis vínem, zdravotní vliv vína na člověka a kombinace vína s jídlem
Sylabus I. části
Historie pěstování révy a výroby vína
Réva vinná - rostlina a její pěsování
Technologie výroby vína
Sekty
Smyslové hodnocení vína
Nedostatky, vady a choroby vína
Vinařské oblasti a podoblasti ČR
Rozdělení kvality vín dle vinařského zákona
Chemické složení vína
Exkurze do vinice - základy pěstování révy vinné
Exkurze do vinařského podniku
Sylabus II. části
Sommelierské znalosti
Zvláštnosti pěstování révy vinné ve světě
Kategorizace a označování vinic ve světě
Prezentace (představení vinařství a vinic, prezentace vína)
Speciální vína a krajové speciality
Význam smyslového hodnocení vína
Práce s vínem v gastronomii
Víno a gastronomie
Více informací a přihláška ZDE